Dorpsraad Gemonde

Dorpskerstboom voor héél Gemonde bij de kiosk

Jong en oud samenbrengen rond de boom. Dat is het idee achter de dorpskerstboom, inmiddels een mooie traditie rond de feestdagen.

Sinds december 2013 is dit initiatief met enthousiasme ontvangen en door de plaatselijke ondernemers financieel en met praktische hulp ondersteund.
Lokale tuinders zorgen voor het kappen, vervoeren en plaatsen van de boom. De gemeente zorgt voor de lichtjes en een vast aansluitpunt, zodat de kerstboom ieder jaar een plaatsje krijgt. De kinderen van de basisschool komen groep voor groep naar de kiosk om een versierde bal in de boom te hangen. Zij worden getrakteerd op chocolademelk en een kerstkransje.

Gedurende de weken rond kerst staat er elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds een kist met kaarten op de kiosk, zodat iedereen zijn of haar kerstwens in de boom kan hangen. Zo groeit de Dorpskerstboom gedurende de kerstweken tot een rijk gevulde boom waar heel het dorp blij en best een beetje trots op is.

Dorpskerstboom werd in 2016 opgesierd met een kleurrijk Tapijt voor vrede
Met cd’s, deksels van jampotjes en doppen van plastic flessen werd er onder leiding van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk, een kleurrijk Tapijt voor Vrede gelegd voor de kiosk en de Dorpskerstboom. Veel enthousiaste inwoners van Gemonde, jong en oud, kwamen meehelpen. Het was koud maar de zon zorgde voor warmte en mooi licht. Daarnaast werd iedereen getrakteerd op chocomel en glühwein. Er werden bonbons en zelfgebakken koekjes gebracht door verschillende betrokken dames uit het dorp. Het werd een gezellige middag waar hard werd gewerkt, gebuurt, gelachen en gedronken. Het mooie Tapijt voor Vrede heeft nog een aantal dagen gelegen voor de kiosk waardoor de mensen die niet bij het leggen aanwezig konden zijn het Tapijt nog konden bewonderen.

Foto: Hans Slegers